nedeľa 22. decembra 2013

Kale topanky

Autor: Víťo Staviarsky
Názov: Kale topanky 
Vydavateľstvo: Albert Marenčín
Rok vydania: 2012
Počet strán: 224



Keď som sa dozvedela, že víťaz Anasoft litera 2013 – Víťo Staviarsky – pracoval na záchytke, jeho knihu Kale topanky som si musela prečítať. Lebo veď, roboš na záchytke musí vedieť písať! A ak náhodou i nevie, aspoň má o čom písať! Hemžia sa okolo neho postavičky, ľudia z mäsa a kostí, s príbehmi nezapadajúcimi do normálu spoločnosti – koľko nezvyčajného obsahu, empirického materiálu musí byť vo Víťovom texte! A keď som zistila, že autor pracoval i ako výčapný, knihu som si behom niekoľkých minút kúpila. Veď krčmára, hospodina pijatiky, považujem azda za najväčšieho znalca ľudských duší.

Kale topánky sú príbehom Sabiny, mladej fešnej cigánky, ktorú rodičia predajú rómskemu obchodníčkovi Ferdymu, aby splatili svoj dlh. Kúpou Sabiny sám Ferdy stráca peniaze, ktorými mal zaplatiť vlastný dlh, a tak namiesto predavačky chce zo Sabiny urobiť spoločníčku staršieho bohatšieho pána. Sabina ale hľadá lásku pravú, čistú, a za svoj osud sa nebojí biť.

Hlavnú dejovú líniu dotvárajú ďalšie tragické i veselé životy Rómov. Temer všetci sú mi sympatickí, často charakterní, dobrácki, a hoc nie sú vyštudovaní, vedia poučiť – napríklad keď Vrana vraví Sabine: „Jój, ale si naivná... No mne sa to páči. Mladý musí byť naivný. Ináč by sa mohol pochovať do truhly.“ Šťavnaté hlášky zas vedia čitateľa riadne pobaviť: „Čo je, more? Sa ti nechce? Robota ti smrdí? Ale piča ti nesmrdí? Máš sedem detí, ta makaj!“

Víťovi Staviarskemu sa podarilo vymyslieť ľahko čitateľný román na jedno popoludnie alebo noc, ktorý je určený pre každého. Kniha je písaná jednoduchým jazykom, v ktorom sa mieša slovenčina, východniarčina, rómčina, ale i čeština. Tu badať ohromné remeslo umelcovo, pretože príbeh, ktorý je rozprávaním Rómky, znie veľmi uveriteľne. V reálnom svete by sa vari ozývalo len viac nadávok.

Najväčšmi hodnotím fakt, že Víťo Staviarsky mi umožnil nahliadnuť do myslenia malých rómskych obchodníčkov, ktoré nám je kilometre vzdialené. Kým my hodnotíme Vietnamcov ako pracovitých, Vrana hlása: Blšák je iba do jednej, potom je už najlepšie zbaliť. Už iba Vietnamci ostávajú do štvrtej, lebo sú chamtiví.“ Ajhľa, je náš názor hodnotnejší alebo aspoň viac zdôvodnený než Vranin?

Chceš si oddýchnuť, pobaviť sa? Chceš sa trochu poučiť? Chceš vidieť skrz oči kohosi odlišného? Ta zober tote Kale topanky do rúk a čítaj, more!


Hodnotenie: 5/5

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára